Bad Ischl

PKS get ready to launch Viktor Schauberger DVD on 27th September 2008

"A new DVD is going to be released on the occasion of Viktor`s commemoration days in September (27th - 28th): "Viktor Schauberger - Comprehend and Copy Nature" (English/German)" from http://www.pks.or.at/

Kurt Gellner's Vortex Wood Burning Stove demonstration

via viktorschaubergergroup

video grabbed from gellner's website

the original text that made me aware of kurt gellner:


from the pks seminar "the life and works of viktor schauberger" 

Date: 08-09 June 2002

Location: PKS Villa, Bad Ischl, Austria

Kurt Gellner (Craftsman and musician)

- Video demonstration of a Vortex Wood Burning Stove he designed.

Keskustelu Rouva Ingeborg Schaubergerin kanssa

Rouva Schauberger on Walterin, Viktor Schaubergerin pojan, leski. Hän asuu yhä perheen kodissa Bad Ischlissä, pohjoisessa Itävallassa. Jokaisella tapaamiskerrallamme hänellä oli päällään perinteiset itävaltalaiset vaatteet, hyvin istuva räätälöity jakku ja dirndl-hame. Vaikka hän on alle 150 senttiä pitkä, hänellä on vaikuttava ilmestys ja hän on hyvin älykäs. Hän puhuu jonkin verran englantia, paremmin kuin minä saksaa, joten keskustelumme käytiin enimmäkseen englanniksi. Hänellä oli kuitenkin huolenaiheenaan se, ettei hän osaisi ilmaista itseään hyvin käyttämällä englantia, joten seurassamme oli tapaamisillamme myös tulkki. Keskustelumme aikaan hän oli 89-vuotias.

Kiitos että suostuit puhumaan minulle muistikuvistasi Viktor Schaubergeristä.

- Goethe puhui todellisuuden ja runouden erosta. Suuri runo voi kummuta todellisuuden pienestä siemenkodasta, ytimestä. Haluan kertoa todellisesta Viktor Schaubergeristä sellaisena kuin minä hänet tunsin. Nykyään ei ole enää monta ihmistä elossa jotka tunsivat oikean Viktor Schaubergerin.

- Tunsin Viktorin vain lyhyen ajan, vuodesta 1952 siihen saakka kunnes hän kuoli vuonna 1958. En viettänyt paljoakaan aikaa Viktorin kanssa. Walter ja minä asuimme Bad Ischlissa, hän asui Linzissä.

- Hän oli yksi merkittävimpiä 1900-luvulla eläneitä ihmisiä. Mutta siihen aikaan kun opin tuntemaan hänet, hän oli hyvin pettynyt moniin asioihin. Mikään ei muuttunut hänen elämänsä aikana;. hänen ideansa kiehtoivat monia, mutta harvat ihmiset pystyivät toteuttamaan ne käytännössä.

Schauberger-perheellä on pitkä traditio työskentelystä metsissä. Tekeekö kukaan perheen jäsenistä enää työtä metsien parissa?

- Viktor oli viimeinen. Hän oli varttunut Linzin pohjoisosassa, alueella joka on alkuperäistä metsää vielä nytkin. Tämä on harvinaista Itävallassa näinä päivinä. Hän oli sotilaana neljä vuotta ensimmäisessä maailmansodassa. Hän taisteli Venäjällä, Italiassa, Serbiassa ja Ranskassa, ja haavoittui. Sodan jälkeen hän työskenteli luonnonvaraisissa metsissä vuoteen 1924, sen jälkeen hänen uransa metsänhoitajana päättyi. Tämän jälkeen hän rakensi tukki-kouruja (log-flume) (hänen ensimmäinen keksintönsä, joka toi hänet laajemman yleisön tietoisuuteen), hänet kutsuttiin työskentelemään Wieniin. Hän oli viimeinen perheestään joka työskenteli metsissä. Nykyään kukaan ei tee sellaista työtä. Enää ei metsästetä ja kukaan ei myöskään työskentele enää luonnonvaraisissa metsissä.

Mistä Walter ja Viktor puhuivat?

Walter sanoi "Auta luontoa, auta puita. Meillä on pakko olla paljon enemmän puita, enemmän metsiä. Metsien ensimmäisenä tehtävänä on tuottaa vettä. Mitä me voimme tehdä luonnon hyväksi, mitä me voimme tehdä puiden hyväksi, ja mitä voimme tehdä puustolle ja vedelle kokonaisuutena?" Tästä hän aina puhui.

Tämä oli merkittävän teollisuuskasvunaikaa, niin kutsuttua saksalaisen sodanjälkeisen talousihmeen aikaa. Kaiken piti olla suurempaa ja parempaa. Viktor ja Walter olivat sitä mieltä, ettei suurempi ja parempi ole aina hyvästä. He sanoivat, että meidän pitää katsoa sinne, mihin asiat keskittyvät, mikä on olennaisinta, mikä on tärkeintä kaikelle elämälle. Viktorille ja Walterille tämä oli tärkein asia. Kuinka he pystyisivät saamaan tämän idean viestitettyä niin, että ihmiset pystyisivät ymmärtämään sen.

PKS 2001 Seminar: May 19-20. Wasser-Qualitäten

Seminarreihe 2001

Die Seminarreihe ist in Ausarbeitung. 

Bereits fixiert: "Wasser-Qualitäten" am 19. und 20. Mai 2001.

Das nächste PKS-Seminar "Wasser-Qualitäten" findet am Wochenende 19./20. Mai 2001 am Sitz der PKS in Engleithen bei Bad Ischl statt.

PKS seminars summary (08-09 june2002) (15-16 June 2002)

PKS SEMINAR

THE LIFE AND WORKS OF VIKTOR SCHAUBERGER

Date:        08-09 June 2002
Location:     PKS Villa, Bad Ischl, Austria
Speakers:    Callum Coats (main speaker)


– Various topics on the works of Viktor Schauberger (VS)

Richard Feierabend:
- Research into German flying saucer project.
- How he obtained documents and prototypes from Karl Gerchsheimer.

PKS Seminar 2006: May 20, 21, Secrets of water and vortex, Jane Cobbald, Curt Hallberg, John Wilkes, Klaus Rauber

Secrets of water and vortex, 20-21 May 2006

Curt Hallberg (
Malmö-group, Sweden)
• Experiences with the water vortexers
• Some ideas of vortex lift
• Power generation with applicated Repulsin theory.
http://www.iet-community.org

John Wilkes (Virbela Institute for Rhythm Research, UK)
• Development of the Flowform Method - which rhythm can be generated in streaming water
• Applications of the Flowform - aesthetically and also functionally in relation to biological purification, farming, food processing, therapy
http://www.anth.org.uk/virbelaflowforms

Jane Cobbald (UK distributor of the copper garden tools, author of "The Spiral Dance", England)
• The three levels of life energy: a look at the life and work of Viktor Schauberger
http://www.implementations.co.uk

Klaus Rauber (Implosion research group, Germany)
• experiences with a repulsine-model
• the spiral tube and the hyperbolic cone
http://www.implosion-ev.de

Program: Saturday, 20th May, 9.15 a.m. - Sunday, 21th May, about 16.00 p.m.
Registration: Saturday from 8.30 a.m.
Location: PKS-Villa, Bad Ischl
Seminar fee: EUR 165,-- (Students and retired persons: EUR 135,--)

Jane Cobbald: Conversation with Frau Ingeborg Schauberger

http://www.implementations.co.uk/ the original is here

Walter said help "Nature, help the trees. We have to have many more trees, more woodland. The first task for the woodland is to bring the water into existence."

Frau Schauberger is the widow of Walter, Viktor Schauberger’s son. She still lives in the family home in Bad Ischl, upper Austria. Each time I saw her she was wearing the traditional Austrian clothes, the close fitting tailored jacket and a dirndl skirt. Although she is less than five feet tall, she has a powerful presence and shows a sharp intelligence. She speaks some English, more than my German, so our conversation was mainly in English. She was concerned that she would not be able to express herself well in English, so at each meeting we had an interpreter sitting with us. At the time of our conversation, she was 89 years old.

 

 

 

 

 

Clip from "Die Wassermeister" / "Les Maîtres de l'Eau"

This clip is from the documentary  "Les Maîtres de l'Eau"  which I found at:-
http://perso.wanadoo.fr/firefly/eau/

Please click download instead of play


 

Transcript:

...For certain scientists, research on water should go farther than problems about pollution.  Documentary by Frantz Fitzke (Germany 2001 - 41mn) ZDF. Water which, in ancient civilizations and religions, was capable of miracles, has now become a trivial resource. Worse, science and technique do not consider its globality anymore, but only it's formula H2O. Some researchers have nevertheless launched original works, like Viktor Schauberger, considered as the father of modern research in this matter. He notably developed a theory along which water does not flow in straight lines, but in whirlpools, un a movement that ressembles that of a corkscrew. His revolutionary ideas inspired real applications. His students are for example working on new types of conducts, more reliable analysis processes, and better recycling systems. He is today followed and supported in his unorthodox methods by academics finally convinced than water is more than <gets cut>more than a mixture of hydrogen and oxygen. ..."

Die Wassermeister / Les Maitres de l'eauUnter den Forschern und Wasserbehandlern, die in dieser Dokumentation vorgestellt werden, befinden sich Alexander Lauterwasser, Wolfram Schwenk, Otmar Grober und Roland Plocher. Als roter Wasser-Faden ziehen sich die Erkenntnisse von Viktor Schauberger durch den Film. Einer der Drehort war die PKS, die Pythagoras Kepler Schule in Bad Ischl. U. a. wird unser PKS-Seminarbetrieb gezeigt, im vorliegenden Fall der Wasser-Workshop mit der Experimentierwerkstatt Wien vom Sommer 2001. Auch der "Verein für Implosionsforschung" (Herausgeber der Zeitschrift "Implosion") und seine Produktion von Spiral-Wirbelrohren werden vorgestellt, außerdem ein in dessen Werkstatt hergestellter hyperbolischer Schauberger-Trichter. Durch den Einsatz dieses Trichters wurde ein trüber Teich eines Golfplatzes innerhalb kurzer Zeit algenfrei - ganz ohne Chemie, nur durch die Verwirbelung des zulaufenden Wassers im Hyperbolischen Trichter.

Pythagoras Kepler System

based on Viktor and Walter Schauberger
"Gesellschaft zur Förderung naturgemäßer Technik"

 

 

Syndicate content