Hermeetikko-lehti Nro.7: Nikola Tesla


Itsestään palavat lamput, autot jotka luovat energiaa tyhjästä. Sellaisia ei vain pohdiskellut vaan myös oikeasti rakensi Nikola Tesla (1856-1943). Jättämättä vihjettäkään jälkipolville miten hän ne teki. Tesla oli eräs viisaimmista joita seassamme on koskaan elänyt. Mikäli olisimme ottaneet hänen oppinsa onkeemme, tuskin länsimaissa edes olisi niitä ongelmia joiden parissa poliitikkomme painivat päivittäin. Tutustukaamme siis Teslan maailmaan.

Tesla ja Edison

Elettiin vuotta 1884 kun Thomas Alva Edison tarjosi 50 000 dollaria sille, joka parantaisi Edisonin yhtiön tehottomia moottoreita ja generaattoreita paremmiksi. Haasteeseen vastasi juuri Yhdysvaltoihin muuttanut Nikola Tesla, joka raatoi yötä päivää saadakseen Edisonin laitteet paremmiksi. Viimein hän katsoi onnistuneensa ja lahjoitti Edisonille tarvittavat patentit. Kun hän kysyi perään rahapalkkiotaan, vastasi Edison, että kunhan hän vähän aikaa asuisi Yhdysvalloissa, hän oppisi tuntemaan amerikkalaisen huumorintajun. Päälle päätteeksi hän kieltäytyi jopa nostamasta Teslan palkkaa 7 dollarilla, joten oli selvää, että Tesla otti lopputilin. Edison parka ei tiennyt kenelle ryttyili. Sillä olisi turhaa vähättelyä kutsua Nikola Teslaa lahjakkaaksi tiedemieheksi tai jopa nerokkaaksi sellaiseksi. Hän oli enemmän. Hän oli velho, sanan kirjaimellisessa merkityksessä. Hänen taikakalunaan oli sähkö, jonka tuntemuksessa ei kukaan ennen häntä eikä hänen jälkeensä ole kyennyt vastaavaan. Tämän sai Edisonkin tuntea hetimiten nahoissaan.

Kun Edison oli sijoittanut yhtiönsä tuottamaan tasavirralla tuotettuja sähkölaitteita, isolla rahalla ja pitkällä tutkimustyöllä, kehitti oman yrityksensä perustanut velhomme vaihtovirran. Tapansa mukaan tuosta vaan, nollabudjetilla ja olemattomalla perustutkimuksella, aivan kuin luonnostaan. Vaihtovirran edut olivat niin kiistattomat, että ei mennyt aikaakaan kun Edisonin mahtava yhtiö jo heilui konkurssin partaalla, ja parhain myyntituotekin näytti olevan toivottoman vanhanaikainen Teslan vastaavaan. Edison joutui puolustuskannalle; kuluttamaan omaisuuden vakuuttaessaan ihmisiä vaihtovirran vaaroista, lahjoessaan politiikkoja, sekä tietenkin mustamaalaamaan Teslaa kykyjensä mukaan. Hän ymmärsi hyvin miten vaarallinen mies Tesla voisi olla keksintöineen, ja palkkasi liudan yksityisetsiviä nuuskimaan kaiken minkä hän tekisi. Se mies on pantava kuriin, tajusi Edison viimeinkin. Tosiasiassa Tesla oli jo unohtanut vaihtoja tasavirran välisen mittelön, sillä vaikka se Edisonille olikin elämän ja kuoleman kysymys, oli se Teslalle pelkkää joutavaa näpertelyä. Pian Edisonin yksityisetsivät saivat raportoida vieläkin pahemmasta uhasta. Tesla oli kehittänyt langattoman sähkön, ja he raportoivat itsestään palavista lampuista joissa ei ollut mitään virtalähdettä eikä edes johtoja niistä lähtenyt mihinkään suuntaan, mutta silti ne paloivat.Kukaaneitiennytmitenne toimivat, ja Edison ymmärsi hyvin että tuo mies tulisi vielä olemaan hänen loppunsa. Teslan velhontaidoilla ei ollut mitään kattoa. Vielä puolisen vuotta ennen Edisonin kuolemaa hän aiheutti lisää harmaita hiuksia Edisonille huristelemalla autolla jossa ei ollut minkäänlaista akkua, ja joka ei myöskään tuprautellut pakokaasuja, koska se ei käyttänyt polttoainetta ensinkään. Auto joka kulki itsekseen. Meitä ei ehkä niinkään kiinnosta montako unetonta yötä Tesla Edisonille aiheutti, kuin pikemmin nämä kummalliset laitteet, joiden mekanismeja ei tunneta vieläkään. Aloitetaan tarinamme alusta.

Nero Ja Hullu

Nikola Tesla syntyy Serbiassa 1856, legendan mukaan ukkosmysrkyn aikana. Hänen lapsuutensa lienee ollut suhteellisen tavanomainen eikä mikään kieli, että aito velho oli syntynyt ihmiskunnan keskuuteen. Sekin tiedetään että nuorena hän meni opiskelemaan sähkötekniikkaa Grazin ammattikorkeakouluun, mutta tästä ollaan montaa mieltä – ainakin jos korkeakoululta itseltään kysytään. Koulun omien papereiden mukaan hän ei paljoa luennoilla aikaansa kuluttanut, ja katosi viimein kokonaan jättäen opinnot kesken. Ystävät ja sukulaiset eivät tienneet mitään hänen olinpaikastaan, ja tässä välissä hänen epäiltiin hukkuneen läheiseen jokeen. Jostakin hän taas putkahti ihmisten ilmoille. Vuonna 1881 hänet nähdään niin Unkarissa kuin Ranskassakin toimien sähköasentajana lennätintoimistossa. Aikansa kuluksi — tuosta vaan — hän kehittää puhelimen kuin maailman ensimmäisen kaiuttimenkin. Vuonna 1894 hän kehittää radion. Kummastakaan hän ei saa tai ota kunniaa. Elämänsä aikana hän ehtii kehittämään em. vaihtovirran, mutta myös hänen tutkimustensa sanotaan edistäneen robotiikan, kauko-ohjainten, tutkan ja lentokoneen kehitystä sekä vaikuttaneen ballistiikan, ydinfysiikan ja jopa hänen roolinsa kvanttifysiikan pioneerina on ainakin osittain tunnustettu. Tesla oli mies joka loi koko 20. vuosisadan. Nerolle ei tuntunut olevan mikään mahdotonta. Hän oppi myös puhumaan seitsemää eri kieltä, ja tässä hänellä oli apuna valokuvamuisti jonka avulla hän oppi lukemansa kirjat ulkoa. Teslan älykkyysosamäärä on täytynyt olla käsittämätön, ja hänen aivonsa ovat rullanneet jossakin aivan omissa sfääreissään. Tietenkin hän itse kuvaili itsellään olevan erittäin kummallisia sairauksia. Yksi mistä hän kärsi, olivat kirkkaat valot joita hänen silmiinsä tuli räpytellessä, ja jotka aiheuttivat hänelle suoranaista fyysistä kipua. Niitä seurasivat massiiviset hallusinaatiot. Vielä vanhana miehenä hän kärsi kovista äänistä ja valoista. Nämä oireet antoivat hänelle syyn pohtia mahdollisuutta rakentaa koje jokaolisivalokuvannutajatuksia,eli aivojen tuottamat kuvat valokuvattaisiin silmien verkkokalvolta. Hän otaksui muidenkin näkevän samaa kuin hän, sillä tiettävästi Tesla todella näki valmiina keksintönsä ennen kuin edes oli niitä rakentanut.

Korkean tason neroudella on tietenkin myös hintansa, ja mielikuva Teslasta hulluna tiedemiehenä ei ole vailla pohjaa. Hän kärsi monista fobioista, jotka liittyivät niin hiuksiin, bakteereihin kuin persikoihin. Vaikka hänellä olikin Yhdysvaltain vuosinaan kohtuullinen ystäväpiiri, pitivät muut häneen kuitenkin kunnioittavaa välimatkaa, sillä monet ymmärsivät että hän oli myös jollakin tavalla järjiltään. Erityinen pakkomielle hänellä oli lukuun kolme. Hän kiersi rakennukset kolmesti, ja yöpyi vain hotellihuoneissa, joiden huonenumero oli kolmella jaollinen. Hänen aamiaispöydässään oli kolme lautasliinaa, kolme munakuppia ja kolme juomalasia jne. Henkilökuntansa hän saattoi lähettää kotiin koska ei sietänyt heidän rumia vaatteitaan, ja erityinen inhon laji olivat ylipainoiset ihmiset. Yhden tarinan mukaan hän ampui sihteeriään, koska ei sietänyt hänen lihavuuttaan.


Langattoman sähkön mysteeri

Kysykää keneltä tahansa sähkö-opin asiantuntijalta, sähkömieheltä tai keneltä tahansa, onko mahdollista siirtää sähköä pelkkää ilmakehää pitkin sähkölaitteeseen, on vastauksena ehdoton ei. Siihen ei pystytä, se on vastoin oppikirjoja, ja sotii tunnettuja lainalaisuuksia vastaan. Siihen ei todellakaan mikään tai kukaan pysty. Paitsi tietenkin Tesla, mutta hänhän olikin velho. Asetuttuaan lopullisesti Yhdysvaltoihin, hänen keksintönsä tulivat yhä mystisemmiksi, ja pian nähtiin johdottomat sähkölaitteetkin. Tesla puhui siitä jo 1891 ja ensimmäisen kerran yleisö sai haukkoa henkeään vuoden 1893 messuilla, jossa hän esitteli itsestään palavia lamppujaan. Vasta hänen muutettuaan Colorado Springsiin 1899, alkoivat nämä kokeet saada myyttiset mitat. Kylmäänsä värjöttelevät Edisonin agentit saivat todistaa riveittäin hankeen asetettuja lamppuja, jotka paloivat itsekseen, mutta sammuivat jos ne nosti maasta käteensä. Kun ne asetti takaisin hankeen, ne syttyivät jälleen. Rakennuksen sisällä velholla oli voimalähde josta hän ampui langatonta sähköä näille lampuille, mutta kokonaan harmittomia nämä kokeet eivät olleet. Ilmassa lentävät elektronit — tai mitä hän ikinä käyttikään — aiheuttivat seudulla kummallisia säähäiriöitä. Keskellä kesää iltaruskon aikaan Teslan kartanon ympärillä satoi kookkaita lumihiutaleita tai päinvastoin. Nikola Tesla ajatteli tietenkin kokonaan toisenlaisia mittasuhteita. Hän suunnitteli valjastavansa Niagaran putoukset, ja totesi siitä saatavan sähköä reilusti yli Yhdysvaltojen tarpeen. Putouksen energia siirtyisi suoraan Teslatoweriin, joka pystyisi Teslan omien sanojen mukaan tuottamaan huikeat sata miljardia wattia sähköä — ja kaikki ammuttaisiin langattomasti taivaalle. Sellainen oli Teslan suunnittelema maailma. Maailma jossa leivänpaahtimet, sähköautot, junat, kattolamput ja ylipäänsä kaikki mahdolliset vimpaimet toimisivat ilmasta saatavan sähkön avulla ja meille tuttuja pistorasioita tai johtoja ei tarvittaisi mihinkään. Se olisi huikea maailma, mutta keino millä sähköä voisi levittää turvallisesti ilmakehää pitkin, on edelleen täysi arvoitus. Sillä salaisuutensa Tesla vei mukanaan hautaan, ja tämän vuoksi meidän maailmamme on sellainen kuin se on. Teslatoweriakaan ei ikinä rakennettu. Arvoitusta on toki yritetty ratkoa aina meidän päiviimme. Vasta MIT:in tutkijat ovat onnistuneet kehittämään tarvittavan teorian, jolla Tesla on kyennyt ihmeensä tekemään. Kun maailman parhaat aivot suurine budjetteineen ovat asiaa vatvoneet vuosikymme- Nero pajassaan. niä, on jotakin edistystä tapahtunut. MIT:in tutkijat onnistuivat viimein 2007 siirtämään sähköä langattomasti uskomattomat 2,5 metriä. Tästä on tietenkin vielä pitkä matka Teslaan, joka Colorado Springsissä siirsi vastaavasti langatonta sähköä yli neljäkymmentä kilometriä, ja jolla oli valmis suunnitelma luoda sähkökenttä koko maapallon ympäri ionosfääriä hyödyntäen.

Tunguska 1908

Seuraava kehitysvaihe oli sitten keskittää sähköä kentästä yhteen pisteeseen. Aivan kuten valofotonit voidaan tiivistää, saadaan laservaloa, ja Tesla pohdiskeli samaa sähkön kohdalla. Toisin sanoen Nikola Tesla alkoi jo miettiä joukkotuhoasetta. Hän arvasi että pallosalamakin on vain tiivistynyttä sähköä, ja jos sellainen hajoaa, syntyy valtava energia ympäristöön. Tämä oli varmaankin Teslan lähtökohta hänen miettiessään kuolemansädettään. Sähköpommi voitaisiin ampua minne tahansa maapallolle, eikä ollut hyvä olla siellä minne se oli tulossa. Tesla kommentoi asiaa:

On täysin mahdollista toimittaa sähköenergiaa ilman johtoja ja tuottaa tuhoisia vaikutuksia etäpalveluina. Olen jo rakentanut langattoman lähettimen joka tekee tämän mahdolliseksi.Asiaa piti tietenkin myös testata. Tesla rakensi kuolemansäteensä ja päätti kokeilla sitä pohjoisnapaan, sillä alue oli riittävän asumaton hänen kokeelleen. Amiraali Peary oli samoihin aikoihin aloittamassa matkan pohjoisnavalle, ja Tesla kirjoitti tälle ja pyysi tätä pitämään retkellään silmänsä avoinna poikkeavien sääolojen varalta. Nerollemme sattui kuitenkin pahanlaatuinen virhe. Tapansa mukaan Tesla laski vaikeitakin laskutoimituksia suoraan päässään, ja hänen laskelmansa koordinaattien kohdalla meni aivan liian pitkäksi. Pommi lähti mutta se ei pysähtynyt pohjoisnavalle vaan jatkoi matkaansa.

Siperian Tunguskassa vuonna 1908 tapahtui kummallinen räjähdys. Metsää kaatui hehtaarikaupalla mutta mitään kraateria ei silti löytynyt. Virallinen selitys on, että kyseessä oli kaasumainen meteoriitti, joka ilmakehään tultuaan kehitti itseensä alipaineen ja pääsi suhteellisen lähelle maapallon pintaa ennen räjähtämistään. Selitys ei ole kovin tyydyttävä, mutta parempaakaan ei ole keksitty. Maapallon toisella puolella Nikola Tesla otti Tunguskan onnettomuuden omalle kontolleen ja oli silminnähden huojentunut, että hänen aseensa oli osunut asumattomaan siperiaan.

Aseesta ei kuitenkaan tullut kauppoja ja ensimmäisen maailmansodan aikana Yhdysvaltain liittovaltio takavarikoi kaikki aseeseen liittyvät paperit peläten saksalaisvakoojien voivan siepata ne. Luultavasti mitään takavarikoitavaa ei kuitenkaan ollut. Tesla oli viimein tajunnut aseensa vaarallisuuden ja ilmeisesti päätti omatoimisesti hävittää kaikki tiedot miten sellaisen voisi rakentaa. Ehkä parempi niin.

Tesla ja Sähköauto

Seuraava kehitysvaihe oli tietenkin soveltaa langatonta sähköä myös kulkuvälineisiin. Dallasissa 1931 hän esitteli sähköautonsa. Pierce-Arrow autosta Tesla irrotti polttomoottorin ja kiinnitti vaihteistoon itse kehittämänsä vaihtovirtamoottorin. Tarvittiin tietenkin myös voimanlähde, ja tähän kelpasi lähin radioliike. Sieltä Tesla osti 12 radioputkea ja lisäksi joitakin alan tarvikkeita ja asensi ne salaperäiseen mustaan laatikkoonsa, josta sojotti antenneja. Tesla sijoitti laatikkonsa kuljettajan vieressä olevalle istuimelle ja painoi antennit sisään. Sitten hän lähti huristelemaan. Eikä hän tyytynyt näyttämään että tämä täysin saasteeton ja polttoaineeton auto vain toimii. Hän ajeli sillä koko viikon, usein jopa yli 90 mailin tuntinopeutta. Tapansa mukaan hän oli kyennyt kehittämään kulkupelin jollaista koko länsimainen maailma ei ole vieläkään kyennyt edes teoreettisesti suunnittelemaan.

Voisi todellakin helpolla ajatella että jostakin ammuttiin sähköä hänen laatikkoonsa joka sitä vastaanotti ja syötti moottorille. Suuri keksintö johtaa nerokkaisiin sovelluksiin. Tietenkin kun puhutaan Teslasta, unohdetaan helpolla että hän ei ollut yksinomaan nero — hän oli velho. Sillä velhomaisesti hän veti tämänkin asian huomattavasti mystisemmäksi. Hän totesi että laatikko ei ole vastaanotin, vaan se itsessään muodostaa oman energiansa. Laatikko vain imee energiaa ympäröivästä eetteristä. On epäilty että laatikko jollakin tavalla osasi hyödyntää maapallon magneettikenttiä tai vaihtoehtoisesti hyödynsi Biefeld-Brown efektiä joka liittyy sähkökenttien ominaisuuksiin. Tähänkään emme saa vastausta, sillä kokeensa jälkeen Tesla purki laatikkonsa ja totesi itsekseen mutisten tekniikan olevan liian vaarallista ihmiskunnan käyttöön. Vastauksen laatikon arvoitukseen hän vei tapansa mukaan hautaansa. Tesla ei suinkaan juksannut näillä jutuillaan ketään pilke silmässään, vaan hän uskoi tosissaan eetteriin. Jopa siinä määrin, että arvosteli Einsteinin suhteellisuusteoriaa siitä, että se ei ottanut eetteriä ollenkaan huomioon. Koska Tesla muisti lukemansa kirjat ulkoa, hän ei antanut kunniaa Einsteinille koko suhteellisuusteoriastakaan. Hän totesi sen olevan plagiaatti yli 200 vuotta vanhasta kirjasta, jonka kirjoitti serbialainen filosofi Ruder Boskovic. Joka tapauksessa Teslan lopullinen ajatus oli moottori, joka saisi energiaa mistä tahansa pisteestä kosmoksessa. Tämä huimin ajatus oli myös se, joka häneltä jäi todistamatta käytännön kokein. Mikäli ajatus pitää kutinsa, ei esimerkiksi avaruusmatkailulle olisi mitään rajoitteita. Sellaisella laitteistolla rakennuttaisi vaikka kupolin alle miljoonakaupungin jonnekin Uranuksen taakse, tai minne avaruuskaupunkilaiset nyt haluaisivatkaan matkata.


Ihmiskunnan Tulevaisuus

Tesla kuoli unohdettuna ja köyhänä 1943. Hänen paperinsa ja muistiinpanonsa takavarikoivat Yhdysvaltain viranomaiset, eikä oikein ole selvää millaisen aarteen ko. viranomaiset saivat. Se on selvää että kukaan ennen eikä jälkeen ole ymmärtänyt yhtä syvällisesti sähkön ominaisuuksista, jopa tuntemamme logiikan vastaisestikin. Teslan nimi tulee varmasti kaikumaan nykyisten vaihtoehtoisten energiamuotojen yhteydessä, sillä esim yritys nimeltä Teslamotors valmistaa täyttä häkää huomispäivän sähköautoja. Tietenkin voisi pohtia lähemminkin, millainen maailma olisi jos esikuvaksi olisi otettu Edisonin ja Fordin sijasta Nikola Tesla. Se olisi samanlainen maailma jonka tunnemme mutta ilman saastuttavia tehtaanpiippuja, hiilija ydinvoimaloita, pakokaasujen pienhiukkasia tai raskasta infrasktruuria lukuisine sähköverkkoineen. Vihreän vallankumouksen maailma. Luultavasti siinä maailmassa ei myöskään sodittaisi kovin kevein perustein, sillä Teslan suunnittelemat tuhovoimaiset aseet pakottaisivat harkitsemaan kahdesti ennen hyökkäämistä naapurivaltioon. Luultavimmin ainakin maailmansodat olisivat jääneet sotimatta. Ilmastonmuutoksesta ei olisi koskaan kuultukaan. Vaan näinhän ei koskaan kääntynyt ihmiskunnan suunta, vaan kehitys eteni päinvastaiseen suuntaan; sotivaan, saastuttavaan maailmaan energiapolitiikan hallitessa yhteiskuntien strategioita ja elinolojen kaventuessa ihmiskunnan teknokraattisen taantuman myötä. Meillä ei ole puhdasta ilmaa tai vettä, maapallon pinta-alasta on saastunut pilalle jo 6% ja jäätiköt sulavat tehtaidemme takia pienentäen maapinta-alaa. Öljyn ja kaasun takia soditaan minkä keretään. Ei, me emme ymmärtäneet velhon tarjoamaa maailmaa ja siksi valitsimme väärin.

Aika tulee näyttämään onko Teslan ajatus tyhjästä syntyvästä energiasta todellakin totta. Mikäli on, meillä olisi sen oivalluksen myötä mahdollisuus palata pahalta tieltämme oikealle polulle. Sillä se oivallus avaisi meille kaikki ovet, ja se koskee maapallon kaikkia ihmisiä. Jopa kaikkein köyhimpiä myöten. Ikävä kyllä Teslan ajatukset olivat niin omassa sarjassaan, ettei älykkyytemme edes yhdessä auta selvittämään tuon nerokkaan miehen ajatuksenjuoksua. Teslan päänsisältö voisi kuitenkin olla avain koko ihmiskunnan tulevaisuuteen.

Jukka Nieminen.

Hermeetikko-lehti - lupa MERLibiin postaamiseen annettu 23. Toukokuuta 2014.